O privire atentă asupra fenomenului teoriilor conspiraţiei – in memoriam 11 septembrie 2001

    Voi folosi acest prilej al celor 20 de ani împliniţi azi de la distrugerea turnurilor gemene pentru a „ataca” un subiect mult mai vast, care a luat amploare cu atât mai mult după această dată: acela al „teoriei conspiraţiei”.

adevarulascunslalumina-teoria-conspiratiei-1

    Acest termen a fost cu abilitate pus la cale din umbră pentru a „lua sub acoperirea” sa toate opiniile care contravin versiunii oficiale ale anumitor fapte şi întâmplări, astfel încât cei care gândesc cu ajutorul propriului lor cap, şi nu doar cu ajutorul celui de pe noptieră (precum în imaginea de mai jos) să poată fi uşor ridiculizaţi, batjocoriţi şi reduşi la tăcere.

adevarulascunslalumina-teoria-conspiratiei-2

    Problema care este extrem de gravă şi care duce la o contradicţie flagrantă abia de aici începe: această etichetă absurdă este pusă şi asupra oamenilor care se prezintă CU DOVEZI, moment în care subiectul discutat încetează să mai fie o teorie: DEVINE UN FAPT. Aici apare şi contradicţia: faptul / dovada  nu este o teorie. Este fapt!

    Din această perspectivă se observă şi abilitatea vicleană cu care a fost investită această expresie prin plasarea termenului „teorie”: se induce astfel în subconştientul receptorului că tot ceea ce urmează să ia la cunoştinţă nu este mai mult decât o biată teorie, chiar dacă el de fapt urmează să asimileze fapte şi dovezi.

adevarulascunslalumina-teoria-conspiratiei-9

    Aşadar avem de a face cu o abilă înşelătorie care se desfăşoară chiar în culisele minţii noastre, abătând semnificaţia reală a realiăţii, a faptului, a dovezii existenţei conspiraţiei către aceea a unei teorii.

    Există o sumedenie de subiecte etichetate astfel. Puţine dintre ele sunt într-adevăr doar teorii, ba chiar absurde şi demne de… milă (precum cea a Pământului plat), dar majoritatea subiectelor incluse aici sunt fapte reale, petrecute într-adevăr, multe dintre ele dovedite, ba chiar şi unele transformate în timp din „teorii conspitarive” în versiuni oficiale ale faptelor.
Această schimbare a avut loc fie ca urmare a desecretizării anumitor documente, fie datorită imposibilităţii de a mai ţine ferite de ochii publicului larg dovezi irefutabile care în timp au ajuns să fie cunoscute ca dovezi pe scară largă. Din această categorie amintim:
    * proiectul Sunshine de testare a efectelor radiaţiilor pe oameni;
    * proiectul Mk Ultra de cercetare a comportamentului uman, sau mai bine zis de manipulare şi control al minţii;
    * diverse acţiuni de spionaj ale guvernelor asupra populaţiilor civile – îndeosebi dovezile aduse la lumină în celebrele cazuri ale lui Edward Snowden, Julian Assange şi Bradley Manning;
    * intoxicarea prin alcool a populaţiei SUA de la începutul secolului XX;
    * falsul incident din Golful Tonkin din august 64, care a dus la implicarea SUA în războiul din Vietnam şi care a dus până la finalul acestuia la pierderea a 58000 de militari americani;
    * operaţiunea Mockingbird prin care CIA s-a implicat în manipularea prin presă a populaţiei SUA;
    * existenţa microbilor – da, oricât pare de absurd acum, până să fie demostrată ştiinţific existenţa microbilor, cei care susţineau această ipoteză erau cel puţin marginalizaţi;
    * fumatul sănătos: în anii ’30 – ’50 au existat adevărate campanii de informare a publicului SUA de către medici (!) plătiţi evident, prin care se susţineau efectele sănătoase şi chiar vindecătoare (!!) ale fumatului.

adevarulascunslalumina-teoria-conspiratiei-3

    Ei bine, istoria şi viitorul vor mai scoate scoate la lumină astfel de aşa zise teorii, cărora în prezent nu le lipseşte nimic altceva decât susţinerea oficială. Totuşi, cu sau fără aceasta, ele au fost, sunt şi vor fi la fel de adevărate oricând, atât acum „în calitate de teorii” cât şi în calitate de adevăruri acceptate.

Acum 20 de ani…

    Revenind la turnurile gemene din complexul World Trade Center şi ceea ce s-a petrecut cu adevărat la căderea lor, ei bine, acest subiect, deşi mai puţin general decât cel tratat aici, ar necesita parcurgerea unor detalii tehnice, iar acestea, pentru a căpăta coerenţă şi pentru a-şi îndeplini scopul argumentativ, ar ocupa un spaţiu mult mai vast decât cel al unui articol. Despre asta au „curs” zeci şi zeci de ore de documentare pe net, mii de pagini de carte, mii de pagini web, interminabile discuţii la tv sau în cadrul întâlnirilor oficiale, şi o sumedenie de anchete care s-au încheiat invariabil cu un „furt pe faţă” adresat logicii şi bunului simţ, în care după o argumentare clară, fără echivoc, corectă şi măsurabilă ştiinţific, concluzia oficială a fost totuşi cea opusă dovezilor.

adevarulascunslalumina-teoria-conspiratiei-4

    Oficialii uită că 11 septembrie 2001 a fost singura zi din istoria umanităţii în care trei clădiri s-au prăbuşit, vezi Doamne, din cauza focului – foc care totuşi nu putea avea temperatura suficientă pentru a topi oţel şi pulveriza beton; da, trei clădiri – aceleaşi oficialităţi nici măcar nu au pomenit în raportul oficial prăbuşirea celei de-a treia clădiri, WTC 7, care nu a fost atinsă de niciun avion, ci doar de ceva incendii abia vizibile din exterior; iar filmările ne prezintă nişte impacturi imposibile, care încalcă a treia lege a fizicii newtoniene, deci sunt practic imposibile (fiind chiar denumite cartoon physics – fizică de desene animate); mai mult, partea frontală a unui avion a „ieşit” prin cealaltă parte a turnului într-o filmare, dezvăluind o penibilă greşală de editare video. Evident, această secvenţă este din ce în ce mai greu de găsit odată cu trecerea timpului, deşi atunci a fost difuzată live. Acestea sunt poate mai puţin de 10 % din detaliile care nu se potrivesc nicicum cu varianta oficială a celor petrecute în acea zi.

adevarulascunslalumina-teoria-conspiratiei-6

    Aşadar, este binevenit şi chiar necesar să avem o perspectivă cât mai deschisă asupra celor ce se petrec în lume, şi să ne informăm din mai multe surse,  pentru a nu înghiţi pe nemestecate ceea ce ne serveşte presa oficială.

adevarulascunslalumina-teoria-conspiratiei-7


Cu cât mai multţi oameni vor deschide ochii, cu atât mai puţini vor pieri sau vor avea de suferit de pe urma a felurite evenimente precum cel din 11 septembrie, pentru că oamenii cu mintea liberă şi deschisă nu pot fi manipulaţi şi prostiţi.

    Bun simţ şi luciditate să avem cu toţii,

Arefilin – Daniel Iepure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *